Royal Copenhagen malerskole

På besøg hos By Lassen

By Lassen blev startet i 2008 af tredje og fjerde generation af Lassen-familien, og ejes i dag af Søren Lassen, Nadia Lassen og Peter Østerberg. Søren Lassen og Nadia Lassen er hhv. barnebarn og oldebarn af Mogens Lassen. Sammen med et team af dygtige medarbejdere, arbejder de hver dag på at løfte arven fra Mogens og Flemming Lassen ind i en moderne tidsalder. Vi har besøgt fabrikken i Holstebro til små hyggelige historiefortællinger og en snak om, hvad det vil sige at drive en moderne designvirksomhed med lokal produktion i en globaliseret verden.

Billede1

“Godt håndværk skal værdsættes”

Godt design er ikke kun ensbetydende med funktionalitet og æstetik, men også kvalitet. Det var de to arkitektbrødre Mogens og Flemming Lassen enige om og det afspejles i høj grad i deres designs. Kubusprodukterne kom aldrig i industriel produktion, men var forbeholdt familien, gode venner samt de nærmeste arkitektkollegaer. I dag bliver Kubus-stagerne fremstillet af dygtige medarbejdere i Holstebro, og kubusprodukterne er dermed ægte dansk håndværk, som designenthusiater verden over til stadighed nyder godt af.

Fotor0621201244IMG_6722

Mogens Lassen arbejdede længe med Kubus-stagen, inden han i 1962 fandt frem til den form, som stagen har i dag. Den stod nøgen i jern på hans skrivebord, mens han summede over, hvad den skulle udvikle sig til. Hver eneste Kubus-stage er nøje udtænkt og forholdene mellem siderne er præcist beregnet. Intet er overladt til tilfældighederne.

Søren Lassen, barnebarn af Mogens Lassen, startede allerede for 20 år siden med at reproducere lysestagen på familiens værksted og det var ikke uden problemer:

Det har krævet utrolig meget af os, og vi havde i starten problemer med at producere kubusstagen således den kunne stå mål med Mogens Lassens egne lysestager, men det endelige resultater er vi meget tilfredse med. Jeg tror, at min farfar ville være stolt.

Produktionen af kubusstagen er i tråd med Mogens Lassens ønske om at skabe et unikt produkt, hvor intet er overladt til tilfældighederne. Det er en længere proces, hvor produktet løbende bliver kontrolleret af kompetente hænder for at sikre kvaliteten af produktet. Her får du muligheden for at se alle faserne i det ædle håndværk:


Produktionen i Holstebro er en del af by Lassens forretningskoncept, men afspejler i høj grad også brødrene Lassens ønske om en bæredygtig og kvalitetssikret produktion. Hvert enkelt by Lassen produkt bliver fremstillet med respekt for dets historie, miljøet og en glæde ved at kunne bidrage. Peter Østerberg, der er direktør og medejer af by Lassen, fortæller:

 Ved at producere lokalt, er det muligt både at sikre kvaliteten af vores produkter og samtidig med at vi kan give lidt tilbage til lokalsamfundet.

Fotor0621140658

Vi fik en snak med Nadia Lassen om, hvor ærefuldt et hverv det måtte være at forvalte en så vigtig arv videre. De gør det med respekt for den originale streg. Fremstillingen skal i følge Nadia, tilføres samme kærlighed, som da produkterne blev skabt og det er afgørende at være tro mod det originale. Derfor har Kubus-stagen allerede fået selskab af nye designs ? nye ikoner ? og flere vil komme til i fremtiden. For godt design lever videre hos nye generationer.

IMG_6777

14172386270_83d3ec9eb7_bIMG_6733

Mogens Lassen var et legebarn, der elskede at eksperimentere med nye former og funktioner. Gennem hele livet havde han en lille dampmaskine stående på sit arbejdsbord, som han tændte for, når arbejdet gik i stå ? og så fik han nye ideer og kunne komme videre.

I 1942 designede Mogens Lassen ML42 til en udstilling på Kunstindustimuseet i København. ML42 er inspireret af de gamle skomagerers skamler. Organiske former og et let stel gør ML42 elegant og spændende at have i sit hjem og er samtidig rigtig komfortabel og smuk. Taburetten produceres ligeledes i Danmark med fokus på kvalitet og dansk håndværk, og er blandt samlere kendt som et internationalt designikon. Se produktionen her:

Nadia Lassen, oldebarn af Mogens Lassen samt direktør og medejer, viser stolt den lokale produktion frem og fortæller ydmygt:

Det har altid været mit ønske at kunne producere vores produkter uden at gå på kompromis med kvalitet og udtryk. Ved at fremstille vores produkter lokalt har vi ikke kun mulighed for at sikre det høje kvalitetsniveau, men også mulighed for at værne om de håndværksmæssige traditioner.

Fotor062114053714172510027_75dd85fc71_b14358106394_78aa766f31_b

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at Lassen-brødrene havde et stort talent; de tegnede hele deres liv og levede for de unikke og smukke designs. De var kunstnere og derfor er skattekisten stor af stadig ukendte designs. By Lassen er konstant på skattejagt i arkiver, skuffer og skabe for at finde inspiration til møbler, lamper og boligtilbehør, som Mogens og Flemming Lassen tegnede, men som måske aldrig kom i produktion.By Lassen har formået at opbygge en stærk international profil og udvidet produktporteføljen med stilsikre og moderne produkter. Nye ikoner venter på at se dagens lys og vi glæder os meget til at følge by Lassens eventyr.

En hyggelig dag med en masse indtryk, historiefortælling og ikke mindst et inspirerende møde med de engagerede folk bag. Man mærker tydeligvis deres begejstring for designet og deres lyst til at formidle den unikke historie videre.

Keep up the good work!

Stine / Lars

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Royal Copenhagen malerskole